Vítej

hroch

24. ledna 2008 v 17:30 |  →Hroch
Latinský název je Hippopotamus amphibius. Rozšíření: Afrika jížně od sahari po Namibii.Velikos těla je (samec) 3,2 až 4,2m (samice) 2,8 až 3,7m ocas 35 až 50cm. Hroch patří k největším savcům Afriky. Má zavalité tělo a mohutnou hlavu. V tlamě má hrozivě vyhlížející zuby, špičáky jsou prodlouženy v kly. nohy jsou krátké a silné, opatřené 4 prsty spojenými kůží. když je hroch ve vodě, Má většinu těla ponořenou, často mu vyčnívají jen vystouplé oči, boltce a nozdry. Dobře plave a potápíse a dovede i chodit po dně jezera či řeky. Spásají trávu i další rostliny nebo apadané plody. Žijí ve skupinách asi 15 jedinců vedených starým samcem. paření probíhá ve vodě během roku, obvykle je však načasováno tak, aby k porodům docházelo v období dešťů, kdy tráva roste nejbůjněji. Jediné mládě se rodí na suche zemi nebo v mělké vodě po 233 až 240 dnech březosti. Samice ho kojí asi 1 rok a další mládě má za 18 měsíců či 2 roky po prvním. Všichni dospělí zuřivě chrání mláďata. Další druh: Hrošík liberijský.
zdoj tohoto článku :http://milacky.blog.cz/0703/hroch-obouzivelny
klikněte pro zobrazení původního obrázku



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

klik

klik

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama